Menu Zavřeno

Jak na sportovní výkon v extrémních teplotách?

Ve spolupráci s Edunews DUKLY Praha a Vysokoškolským sportovním centrem VICTORIA vám přinášíme další zajímavé téma: Jak se připravit na sportovní výkon v extrémních teplotách?

V textu naleznete soubor nejzajímavějších článků a studií na toto téma aktuální především v souvislosti s přípravou na OH v TOKIU, kde je průměrná teplota v termínu olympiády 29,2 °C…

 

Krásný den,

jak už jsme naznačili v minulém e-mailu, Victoria VSC připravuje velmi zajímavé metodické materiály v oblasti vrcholového sportu, které jsou dostupné na jejich stránkách.

Jeden z materiálů je zaměřen na sportovní výkon v „extremních“ teplotách, které budou například na OH v Tokiu. V červenci je zde průměrná teplota ☀️ 29,2 °C (Zdroj: https://www.weather-atlas.com/).

Zbystřit by měly především sporty, které se odehrávají pod otevřeným nebem a mají dlouhou dobu trvání (🚴‍♀️cyklistika, 🏊‍♂️🚴🏃‍♂️triatlon, 🏃maraton…).

Jak se na „extrémní“ podmínky připravit?

✅ Trénovat v podobných tepelných podmínkách, jako v kterých bude probíhat závod nebo soutěž.

✅ Podmínky s vysokou teplotou, vlhkostí a také nadmořskou výškou lze simulovat také v ČR.

  • Na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci je k dispozici hypoxická komora, ve které lze nasimulovat teplotu do 35 °C s relativní vlhkostí až 90 %, ale také nadmořskou výšku odpovídající až 7 000 m.
  • V Centru sportovní Medicíny lze využít tepelnou komoru pro trénink a testování, která byla vybudována pro přípravu na OH v Tokiu.

✅ Pokud nejsou předchozí možnosti realizovatelné, lze využít teplou vodu či pasivní pobyt v páře nebo vlhké sauně.

Jak vypadá takový pokročilý projev přehřátí 🤒 se můžete podívat zde.

🔗 METODICKÝ MATERIÁL – Tepelné trauma ve sportu

Pokud máte vzdělávací materiál 📗 (článek, informace, záznamy z přednášek…), který stojí za předání ostatním trenérům, tak nám ho neváhejte poslat na tento email.

 

Tým vzdělávání, výzkumu a inovací

Armádní sportovní centrum DUKLA

 

Edunews #5