Menu Zavřeno

Sportovní výživa dospívajících sportovců

Ve spolupráci s Edunews DUKLY Praha a Vysokoškolským sportovním centrem VICTORIA vám přinášíme další zajímavé téma: Sportovní výživa dospívajících sportovců

V textu naleznete soubor nejzajímavějších článků a studií na téma, které je předmětem mnoha diskusí i názorů.

Krásný den,

dnešní e-mail se bude týkat tématu výživy pro dospívající sportovce. Tento metodický materiál vznikl na půdě Vysokoškolské sportovního centra VICTORIA.

Co se v metodickém materiálu dozvíte?

➡️ Například to, kolik energie denně mladí sportovci potřebují.
➡️ Kdy a co mají jíst?
➡️ Jaké jsou vhodné a nevhodné nápoje při sportování?

Věděli jste že?

➡️ Optimální teplota nápoje má být okolo 16°C, protože studené tekutiny překrvují sliznici a následně zvyšují pocit žízně.
➡️ Celková denní potřeba tekutin pro mládež ve věku 15–18 let odpovídá 40 ml tekutin na kilogram tělesné hmotnosti.

Vzhledem k tomu, že žízeň je až pozdním a nespolehlivým signálem dehydratace a vypočítávání denního příjmu tekutin může být pro někoho složité, tak existuje pomůcka pro udržení optimálního příjmu tekutin – barva naší moči. Odstín moči totiž odpovídá stupni dehydratace. Ideální je udržovat moč co nejsvětlejší.

Jaké jsou nevhodné nápoje a proč?

Nevhodné jsou například nápoje kolové, protože jsou zdrojem velkého množství fosforu, kterého se tělo musí následně zbavit navázáním na cenný vápník. Tímto mechanismem vápník z těla ztrácíme a zvyšujeme riziko tvorby zubního kazu, zlomenin a řídnutí kostí. Nemluvě o velkém množství návykových jednoduchých sacharidů, kterých je např. v Coca-Cole 112 g na litr.

🔗 METODICKÝ MATERIÁL – Sportovní výživa pro dospívající atlety
Metodický materiál zpracoval: MUDr. Jiří Neumann

Pokud máte vzdělávací materiál 📗 (článek, informace, záznamy z přednášek…), který stojí za předání ostatním trenérům a sportovcům, tak nám ho neváhejte poslat na tento email.

 

Tým vzdělávání, výzkumu a inovací

Armádní sportovní centrum DUKLA

Edunews #6